1
/
3
/
Το λογότυπο αποτελεί τη γραφιστική αποτύπωση ενός εμπορικού σήματος (έμβλημα/σύμβολο) μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού ή ενός ιδρύματος, το οποίο εκφράζει την εταιρική του ταυτότητα και χρησιμοποιείται με σκοπό να την επικοινωνήσει στην αγορά και να την κάνει αναγνωρίσιμη. Το λογότυπο εκφράζεται από ένα γραφιστικό σχέδιο/σύμβολο, το όνομα της εταιρίας/οργανισμού, ή συνδυασμός και των δύο.

Καθώς το λογότυπο είναι συνυφασμένο με  την εταιρική ταυτότητα της επιχείρησης που εκπροσωπεί και την κάνει αναγνωρίσιμη, αυτό θα πρέπει να παραμένει  αμετάβλητο σε κάθε μορφή οπτικής επικοινωνίας, είτε αυτή είναι έντυπη, είτε ηλεκτρονική ή outdoor.

Ένα καλά σχεδιασμένο λογότυπο θα πρέπει να συνδυάζει τα τυπογραφικά και γραφιστικά στοιχεία με τέτοιο τρόπο, ώστε αφενός να εκφράζει απόλυτα το ύφος, τη φιλοσοφία, το όραμα, τις αξίες και τους στόχους της εταιρίας/οργανισμού που εκπροσωπεί και αφετέρου να προσελκύει το κοινό στο οποίο απευθύνεται .

Γιατί είναι απαραίτητο ένα λογότυπο;

  • Οπτική επικοινωνία: Η πρώτη εικόνα είναι ίσως και η πιο σημαντική. Η εικόνα που θα διαμορφώσει ο υποοψήφιος πελάτης σας θα εξαρτηθεί από την εικόνα του προφίλ σας. Ένα καλοσχεεδιασμένο λογότυπο είναι δείγμα επαγγελματισμού!
  • Μνήμη: Είναι πλέον πολύ πιο πιθανόν κάποιος υποψήφιος πελάτης σας, να θυμάμαι το λογότυπο σας (αν αυτό είναι σωστά σχδιασμένο), παρά το όνομα σας. Ζούμε στην εποχή της εικόνας, οπότε επενδύστε στην δική σας εικόνα ώστε να αποτυπωθεί στο μυαλό των πελατών σας.
  • Μοναδικότητα: Ξεχωρίστε από τους υπόλοιπους. Στις μέρες δεν αρκεί το να είμαστε ίδιοι με τους ανταγωνιστές, αλλά οφείλουμε να διαφέρουμε. Ένα σωστά διαμορφωμένο λογότυπο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας, σύμφωνα πάντα με το target group σας, αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας σας και την αναγνώριση σας.

Είδη λογότυπων:

  • Wordmarks είναι τα λογότυπα που απαρτίζονται από γράμματα και σχηματίζουν μια λέξη, όπως για παράδειγμα το λογότυπο της Google.
  • Letterform είναι τα λογότυπα που απαρτίζονται από ένα γράμμα, όπως για παράδειγμα της Honda.
  • Pictorial είναι τα λογότυπα που αναπαριστούν γνωστά πράγματα στο ευρύ κοινό, όπως της Apple.
  • Abstract είναι τα λογότυπα που αναπαριστούν κάτι το οποίο δεν είναι σε καμία περίπτωση αναγνωρίσιμο με την πρώτη ματιά, παραμένει όμως στη μνήμη.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα λογότυπα:

Ποιο λογότυπο θα ταίριαζε καλύτερα στην επιχείρησή μου;

Αν συναντήσετε κάποιον του “χώρου” και σας δώσει αμέσως απάντηση, τότε θα πρέπει να μείνετε μακριά του!

Κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική και έχει διαφορετικούς στόχους, διαφορετικές απαιτήσεις και διαφορετικό target group. Η διαδικασία απαιτεί γνωριμία με το είδος και ύφος της κάθε επιχείρησης και δημιουργικό χρόνο έως ότου επιτευχθεί το κατάλληλο αποτέλεσμα.

Σημεία κλειδιά ένός λογότυπου;

Το λογότυπο φέρει το βάρος του μηνύματος που επιθυμεί να περάσει η επιχείρηση.

Πρέπει να είναι ικανό να σε ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, να περάσει το ύφος και τον επαγγελματισμό σου στον υποψήφιο πελάτη..

Μόνος μου ή να πάω σε επαγγελματία;

Αλήθεια πιστεύεις πως είσαι σε θέση να κάνεις όλη την σκληρή δουλειά;

Αν πράγματι μπορείς να κάνεις την έρευνα αγοράς, έρευνα του ανταγωνισμού, συλλογή επιθυμιών, επιλογή χρωματικών συνδυασμών, έλεγχοτων τάσεων στο design, τον επαγγελματικό σχεδιασμό, την εξαγωγή του λογότυπου σου ώστε να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε όλες τις εφαρμογές (online και printing), τότε άδικα διαβάζεις όλα αυτά και ξεκίνα αμέσως την δουλειά!

Η παράμετροι για την διαδικασία κατασκευής λογότυπου είναι τόσο πολλοί και συχνά απρόβλεπτοι. Όσο σίγουροι κι αν είστε για τον εαυτό σας, αν δεν είστε επαγγελματίες δυστυχώς απλά θα ταλαιπωρηθείτε.

Κόστος;

Θεωρητικά δεν υπάρχουν στανταρ τιμές για τον απλούστατο λόγο, ότι οι απαιτήσεις του κάθε πελάτη και η έρευνα που χρειαζετε να γίνει κατά περίπτωση, είναι διαφορετικές, όπως επίσης και οι προσαρμογές που θα χρειαστεί να γίνουν.

Εμείς στην Frame 2 Frame εχουμε δημιουργήσει πακέτα ικανά να ικανοποιήσουν το μεγαλύτερο ποσοστών των πελατών μας. Αν επιθυμείτε προσφορά επικοινωνήστε μαζί μας.